Doğru Tercihin Anahtarı

Doğru Tercihin Anahtarı

Üniversite sınavı, öğrencilik hayatımızın ve gelecek planlarımızın kilit noktasıdır. Öğrenciliğimiz boyunca hayal ettiğimiz ve çeşitli fedakarlıklar ile sabırla çalıştığımız bu sınavda artık verilen emeklerin ve çalışmaların karşılığını alma vakti geldi! Sınava hazırlık sürecin ve sınav sonucun kadar tercih listen de doğru üniversiteye yerleşmende büyük önem taşımakta. Bu yüzden tercih döneminde çok uyanık ve araştırmacı olmalısın. Kampüse Hoş Geldin ekibi olarak sana bu süreçte dikkat etmen konular hakkında bazı ipuçları vereceğiz.

  1. KILAVUZ.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzunun güncel halini mutlaka okumalısın. http://www.osym.gov.tr

  1. PUAN MI SIRALAMA MI ÖNEMLİ?

Tercih listeni hazırlarken yerleştirme puanın değil, yerleştirme başarı sıran daha önemli. Çünkü her sene değişen sınav zorluğu, artan kontenjanlar, yeni fakülte ve bölümlerin açılması, baraj puanın düşmesi gibi farklılıklar ile orta sıralarda yığılmalar olabileceğinden puanı dikkate alan bir liste yanlış sonuç verecektir. Bu sebeple tercih listeni başarı sıralamana göre hazırlaman daha doğru olur.

  1. ADIM ADIM LİSTE HAZIRLAMAYA NASIL BAŞLAMALISIN?

Sınava giren her öğrencinin hayalinde genellikle belirli bir bölümler ve üniversite seçenekleri vardır. Aldığın sonuca göre hayalinde olan fakat puanı tutmayan 2-3 bölümü, başarı sırası senden %30-35 daha yukarıda görünse bile listenin başına eklemelisin. Listendeki bu bölüm senin sınırlarını zorladığın Nasrettin Hoca’nın göle maya çalması gibi “Ya tutarsa” dediğin bölüm olmalı. Fakat bu bölüm aşırı uçuk değil aldığın sonuca göre denenebilir üst tercihleri içermeli.
Asıl macera buradan sonra başlıyor. İdeal tercih sıralaman ve daha gerçekçi olduğun kısım bu 2-3 tercihten sonra gelmeli ve belirli kriterler gözden geçirildikten sonra başarı sıralamasına göre yukarıdan aşağıya doğru sıralanmalıdır. Listenin son bölümünü de eğer "Mutlaka bir yükseköğretim programına yerleşmeliyim” diyorsan kendi başarı sıranın %35 gerisinde başarı sırasına sahip olan yüksek öğretim programlarına da tercih listende yer verip kendini garantiye almalısın.

  1. FARKLI PUAN TÜRLERİNDEN SIRALAMA YAPANLAR NEYE DİKKAT ETMELİ?

Üniversite tercihlerini yaparken Sözel, Dil, Eşit Ağırlık, Sayısal gibi farklı puan türlerinden alım yapan üniversite ve bölüm tercihlerinde bulunabilirsin. Örneğin sayısal alanında ders döneminde daha çok çalışmış bir öğrenci, sınav sonucuna göre eşit ağırlık puanını daha başarılı bulup o alandaki bölümlerden de tercih yapabilir. Bu kısımda seni uyarmak istediğimiz durum listeyi hazırlarken üniversite tercihlerini puan türüne göre gruplandırmak ya da sınıflandırmak yerine yaptığın mantık ve hayal sıralamasına göre düzenlemen.

  1. SON PİŞMANLIK NEYE YARAR?

Tercih listene sıralamana güvenip sonradan pişman olacağın üniversite ve bölümleri koymamalısın. Çünkü her sene puan ve sıralama mantığının belli faktörlerden dolayı değiştiğinden bahsetmiştik. “Yok çıkmaz zaten burası, öylesine dolu gözüksün diye yazdım” gibi bir düşünceyle sonucuna üzüleceğin yerleri listene en baştan eklememelisin. Tercih listesinde yer var diye her satırı doldurmak zorunda değilsin.

  1. YENİ AÇILAN ÜNİVERSİTE VE BÖLÜMLERİ TERCİH EDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİN?

Tercih kılavuzunda yeni açılan ve önceki kılavuzlarda en küçük puanı ve başarı sırası bulunmayan bir bölümü tercih etmek istiyorsan, üniversite ve bölümün eş değeri veya yakını olan üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini dikkate alarak tercih yapabilirsin fakat yeni açılan bölüm ve üniversitelerde her zaman risk vardır. Bu yüzden listene garanti alternatifler eklemeyi unutma! Yeni açılan bölümlerin ders içeriklerini araştırmalı, üniversitelerin bilgilendirme sayfalarını okumalısın. Aklına takılan konuları üniversitelerin sitelerinden bulabileceğin, fakülte sekreterliklerinin iletişim numarası ile iletişime geçip çözebilirsin.

  1. TERCİH YAPARKEN ÜNİVERSİTE Mİ YOKSA BÖLÜM MÜ DAHA ÖNEMLİ?

Tercih yaparken mezun olacağınız üniversiteyi değil hayalinizdeki mesleği dikkate almanızı tavsiye ederiz. Üniversitenizin markalaşmış olmasındansa hayal ettiğiniz mesleğe yönelik fakültenizin kalitesi, branş hocalarınızın projeleri ve çalışmaları ve üniversitenin alanınıza yönelik sağlayacağı imkanlar daha önemlidir. Bu yüzden hayalinizdeki mesleğe çevre baskı ve yönlendirmeleriyle karar vermeyin. Kendi ilgi ve yeteneklerinizin, gelecekten beklentilerinizin farkına vararak meslek tercihinizi ve araştırmalarınızı yapın.

  1. TERCİH LİSTENE EKLEDİĞİN OKUL VE BÖLÜMLERİ TANIMAYA ÇALIŞ.

Üniversitelerin web siteleri ve sosyal medya hesapları bu konuda çok işine yarayacaktır. Ayrıca sitemizde bulunan NESİ MEŞHUR? Serisine de göz atmanı tavsiye ederiz. Tercih listene eklediğin üniversitenin bulunduğu şehir sana uygun mu? Kampüsü hayallerindeki gibi mi? Ulaşım imkanları nasıl? Sosyal faaliyetleri çok mu? Üniversitenin yurt dışı ve staj imkanları nasıl? Bunun gibi soruları kendi kişiliğin ve beklentilerine göre sıralamalısın. Çünkü bu konuda tek mutlak doğru yok, sana en
uygun olan seçenekler var. İsteklerini belirlemeli ve tercih listesi yaparken dikkat etmelisin.

  1. OKUL KODLARINI KONTROL ETMELİSİN!

Tercih formuna yazdığın tüm bölümlerde kodlama hatası olmamasına son derece dikkat etmelisin. Maalesef tek bir rakamı yanlış yazarak istemediği şehirlere ve bölümlere yerleşmiş veya açıkta kalmış arkadaşlarımız var. Bu sebeple tedbiri elden bırakmamakta fayda var.

  1. UZMAN DESTEĞİ ALMAK.

Öğrenci ve aile her ne kadar dikkatli ve özenli bir şekilde tercih listesini hazırlamış olsa da tüm duygusal faktörlerden uzakta ve alanında tecrübesi olan bir uzman gözünden listenin geçmesi çok faydalı olacaktır. Bu sebeple öncelikle mezun olduğun lisedeki rehber öğretmenin veya idarenin tercih danışmanlığı ile ilgili çalışmaları olup olmadığını araştırmalısın. Başka bir seçenek olarak da yaşadığın şehrin veya ilçe belediyelerinin bu konudaki çalışmalarını takip edebilirsin. Bazı illerimizde tercih danışmanlığı ofisleri kurulmakta. Ya da son seçenek olarak online danışmanlıklar ve videolu anlatımlarla tercih listeni kontrol edebilirsin.
Doğru tercih listesini hazırlaman için teknik olarak bilmen gerekenleri sıraladık. Biraz da muhabbet edelim ve senden bahsedelim.
Üniversite okumak elbette hepimizin hayali ve yazımın bu bölümünde seninle aynı yollardan çok yakın zamanda geçmiş bir arkadaşın olarak konuşmak istiyorum. Lütfen artık rahatla. Sen elinden geleni yaptın. Ve en önemlisi sen, insanlık olarak çok belirsiz bir süreçten geçtiğimiz, bizleri; okullarımızdan, öğretmenlerimizden, eski konforumuzdan uzak tutan bir virüsle mücadele ettiğimiz süreçte bütün bu zorlukları arkanda bırakarak o masaya oturdun ve ders çalıştın. Bu aşamadan sonra artık yetişkinliğe bir geçiş süreci olan üniversite hayatına geçmeden önce kendini daha iyi tanıman için güzel kitaplar okuyabilir, kült filmler ve belgeseller izleyebilir, tercih ettiğin alanla alakalı
araştırmalar yapabilir ya da hep aklında olan ama bir türlü vakit ayıramadığın bir sanat dalı veya spor türüyle ilgilenebilirsin. Her şeyin ötesinde sana söylemek istediğim bir şey var.

SEN AKLINA KOYDUĞUN HER ŞEYİ BAŞARIRSIN ÇÜNKÜ SENİN İNANILMAZ BİR GÜCÜN VAR VE SEVGİN DE VARR.