Akademisyen Olmak

Akademisyen Olmak

Hayatımızın en güzel dönemlerinden biri hiç şüphesiz üniversite yıllarımızdır.Bu dönemde acı, tatlı güzel hatıralar, arkadaşlar ve dostluklar ediniriz.Aynı zamanda da aileden uzak geçen bu yıllar bizleri ilmek ilmek geleceğe hazırlar.Kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı, kendi başımıza kararlar vermeyi öğrendiğimiz güzel yılları söylüyoruz.Tabi bunları yaparken de esas gayemiz olan okumayı öğrenmeyi unutmamak lazım.Üniversitede öğrendiğimiz bilgi ve beceriler dahilinde bizleri yarına yani iş hayatına hazırlar.Bir yandan bunlar olup biterken dönüp arkanıza baktığınızda zaman zaman şikayet ettiğiniz bitmez dediğiniz o üniversite yılları bitmiş olur.Üniversiteden mezun olduktan sonra kimi arkadaşlar iş dünyasına, kimi arkadaşlar kendi işlerinin başına ,kimileri ise üniversitede kalıp akademisyen olmayı seçerler.

İşte bu yazımızda da tam olarak son bahsettiğimiz “Akademisyenlik”konusunu ele alacağız.Bu yazımızda ;

▪️Nasıl akademisyen olunur ?

▪️Akademisyen olma yolunda not ortalamasının önemi ?

▪️Akademisyen olmak için gerekli koşul ve şartlar? vb. sorulara cevap arayacağız.

Konuya  yavaştan başlayalım ... :)

🔹Akademisyen Kime Denir ?

Akademisyen ,bir disiplinde lisans eğitimi aldıktan sonra aynı veya farklı bir disiplinde lisans üstü eğtimi yaparak ihtisas kazanmış, bir üniversitede araştırma yapan kişiye denir.Akademik kariyer kişiye çok fazla alan tanıyan, belli bir işten fazlasını sunan, yalnızca “Çalışmak” anlamına gelmeyen bir yaşam şekli ve düşünüş biçimi olan önemli bir kariyer tipidir.

Akademisyenlerin başlıca çalışma alanları araştırma yapmak, bilimsel gelişmeleri incelemek, öğrencilere ders vermek, yaptığı çalışmaları bilimsel makaleler, konferanslar, sempozyumlar vb. yoluyla paylaşmıştır.

🔹Akademisyen, Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi aynı şeyler mi ?

Öncelikle bu kadrolar arasındaki farkı belirleyelim.

Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır.

Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.

Öğretim Görevlisi:Yüksek lisans yada doktora şartı aranmayan üniversitelerde ders veren kişilerdir.

🔹Akademisyen Olmak için gerekli aşamalar nelerdir?

İlk adımımız Yüksek lisans derecesine sahip olmak.4 yıllık lisans eğitimi tamamlandıktan sonra alanın derinliklerine inmek için gerçekleştirilen bu eğitim akademisyenlik içinde ilk adımdır.

Yüksek lisansta öncelikle tercih ettiğiniz üniversiteyi, bölümü bulmak ve lisans not ortalamanızı olduğunca yüksek tutarak başvuruyu gerçekleştirmek.Her üniversitenin başvuru tarihi birbirinden bağımsızdır.

Okulların büyük bölümü dil yeterliliği için YDS akademik yeterlilik için de ALES puanları talep ediyor.Türkiye’de çoğu üniversitede yüksek lisans başvurusu için lisans not ortalamasının en az 2.50 ortalama şartı aranmaktadır.Puanlarınız ne kadar yüksekse başvurduğunuz üniversitenin sıralamasında o kadar şansınız yüksek olur.

Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK’ün kadroların yayınladığı internet sitesinden takip etmek ve başvuruları gerçekleştirmek gerekli.

İkinci adım ise Doktora derecesine sahip olmak.

Akademisyenliğe giden yolda ikinci adım Doktora eğitimidir.Doktora yapmanın da kendine özgü şartları ve koşulları vardır.2-3 yıl arası süren yüksek lisans eğitiminin ardından 4-5 yıl arasında tamamlanan doktora eğitimine başlamak bu hedef için en büyük adımlarından biri.

Yüksek lisansı ile doktorasını art arda yapıp uzatma sürelerini kullanmayan biri yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabilir ama bunun için de kadroların takibi şart.

🔹Doçent nedir? Nasıl olunur?

Doçent olmak için araştırmalar ve üniversite çapında etkinlikler derlenir ve üniversite  son kararı verir.Yapılan incelemeler sonrası yapılacak mülakatla doçentlik unvanı kişiye verilir.Süreç burada da son bulmaz, mülakatta başarılı olan kişiler YÖK tarafından ilgili alanda kadro açılması durumunda doçentlik için başvuru yapabilir.

🔹Profesör Olma Şartları?

Doçent olarak ders verip araştırma ve yayın yapan kişi etkinliklerinden puan kazanır ve yeterli seviyeye ulaştığında profesörlüğe başvurabilir.

Doçentlikte en az 5 yıl sonra profesörlük kadrosuna alınabilecek.Profesörlük kadrosunda doçentlikle benzer prosedür uygulamakla birlikte mülakat uygulaması yaygın değildir.

Evet arkadaşlar,akademisyen olmak istiyorsanız eğer yazdığımız süreçlerde de gördüğünüz gibi çok çalışmanız gerekiyor.İlim yoluna girenler için büyüklerimiz tarafından çok güzel bir söz söylemişlerdir. “İlmin başı soğandan acı, sonu ise baldan tatlıdır. sonu ise baldan tatlıdır” demişler.Akademi hayatı uzun ve meşakkatli bir yol gibi görünebilir ama sonunda ülkeye ve akademi dünyasına kazandırdıklarınızla mutlu olacaksınız.

Kampüse Hoş Geldin ailesini takipte kalın diğer yazımızda görüşmek üzere.