Sınav Değil, Tercih Kazandırır

Sınav Değil, Tercih Kazandırır

Tercih dönemi hayatımıza yön verdiğimiz önemli köşe başlarından birisidir. Peki bu kritik kararları verirken nelere dikkat etmeliyiz? Hedefleriniz ve başarı sıralamanız arasında gidip geldiğiniz bu süreçte nasıl bir yol izlenmeli…

Doğru tercih adımları;

  1.  
    1.  
      1. Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı ve bu kılavuza göre hiçbir ön şart(puan, başarı sıralaması, şehir, vb.) gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümler belirlenmeli. Kılavuza http://www.osym.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
  2. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri (burs, ücret, özel koşullar vb.) ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.
  3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır. Başarı sıralaması 20 binde olan kişinin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler. Yani başarı sıralamanız 20 binde ise 10bin ile 30 bin aralığında tercih listesi oluşturabilirsiniz.
  4. Üniversite seçimi en az bölüm seçimi kadar önemlidir. Tercih Listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir. Seçilen üniversitenin çift ana dal, yan dal, Erasmus yapma imkânı verip, vermediği tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Çünkü üniversite hayatında bu programları gerçekleştiren kişiler büyük bir avantajla mezun olacaklalardır. Bunların dışında bir öğrencinin üniversite hayatında olması gereken en önemli şey; sosyal aktivitedir. Bu nedenle tercih edecekleri üniversitelerin öğrenci kulüpleri ayrı bir öneme sahiptir. Öğrenci kulüpleri okul hayatını güzelleştirdiği gibi öğrenci mezun olduğunda kendisine geniş bir network ağı sağlamaktadır.
  5. Aile istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; Seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın.
  6. Tercih sürecinde tercih danışmanlığı almak kişilerin tercih sürecini daha rasyonel yürütmesine katkı sağlayacaktır. Bu süreçte Kampüse Hoş Geldin olarak yüzlerce üniversite öğrencisi ve üniversiteden henüz mezun olmuş olan kişilerden oluşan danışmanlık platformumuzdan yararlanabilirsiniz. Tercih danışmanlığı almak istersen http://kampusehosgeldin.com/tercih/ linkinden erişim sağlayabilirsin.