Projeler Vaktimizden Çok!

Projeler Vaktimizden Çok!

Merhaba genç arkadaşım, üniversite hayatına hoş geldin. Eee artık monoton bir hayat yaşamak yok! Daha eğlenceli, daha aktif bir hayat seni bekliyor. Projelere katılmak istersen ben senin için kısa bir araştırma yaptım ve sana anlatmak istedim. Haydi o zaman benimle gel ve dolu dolu bir üniversite hayatı yaşa.

Öncelikle bizim platformdan bahsedeyim: Kampüse Hoş Geldin.

Kısa bir süre önce harekete geçen birkaç kişinin hayali. Şimdi 81 ilde yüzlerce üniversitede temsilciliği olan ve her yıl binlerce üniversiteli gence ulaşan platformumuz aklına gelebilecek her alanda faaliyet gösteriyor. Üniversitelerde oluşturulan “Üniversiteli Aktif Gençlik” “Üniversiteli Akil Gençler” ve “Araştırma ve Kariyer” kulüpleri adı altında üniversitende faaliyet gösteriyor tabi üniversitene göre isim değişebilmekte. Bu arada kulübe ulaşmak istersen sitemizden temsilcilikler bölümüne bakmayı unutma ayrıca kayıt ol projelerden haberdar ol. Şimdi gelelim ne yapıyoruz sorusuna.

İlk önce gurbete okumaya giden arkadaşlarımızı şehirlerimizde karşılıyor, kayıt işlemleri ile ilgili bilgi veriyor şehri tanıtıyoruz. Bir nevi danışmanlık hizmeti. Daha sonra üniversiteye ayak uydurabilmen için oryantasyon programları düzenliyor, tanışma kahvaltılarında bir araya gelerek arkadaşlar ediniyoruz. Bir sonraki aşama Nesi Meşhur? Nesi meşhur diyerek şehirlerimizin tarihi yerlerine geziler düzenleyerek doyamayacağınız bir geziyle de sizleri baş başa bırakıyoruz. Dönem içinde üniversite de kişisel gelişim ve akademi alanlarında konferanslar düzenliyoruz. Kitap okuma halkaları ile bilgilerimize bilgi katarken, film okumaları ile de hem canımızın sıkıntısını gideriyor hem de yorumlarımızı paylaşıyoruz. Sosyal sorumluluk alanlarında huzurevi ve sevgi evlerine ziyaret edip, farkındalık çalışmalarında da öncü görev üstleniyoruz. Baharın gelmesiyle kampüslerden doğaya geçiş yapıp gençlik şölenleri ve pikniklerle doyasıya eğleniyoruz. Bitti mi? Tabi ki hayır sertifikalı eğitimler ile de kendimizi birçok alanda geliştiriyoruz. Saymakla bitmeyen atölye çalışmaları ve daha fazla detay için mutlaka üniversitende bulunan temsilcimiz ile iletişime geçmeyi unutma! Kampüslerde görüşürüz.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın da birçok alanda faaliyeti ve projesi var bunlara da değinmeden olmaz. Öncelikle gençlik merkezlerimizle tanışmalısınız mutlaka. Her ilde bulunan ve has odasından, konferans salonlarına, el işleri atölyesinden sanat atölyesine, spor dallarından birçok farklı alanda yedi gün biz gençlerin hizmetinde olan gençlik merkezlerinde bu imkanların tümünden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca gönüllü gençlik lideri olarak gençlik merkezlerinde görev alarak da aktif olabilirsiniz. Bunların yanı sıra gençlik merkezleri de sosyal sorumluluk alanında, önemli gün ve haftalarda çalışmalar düzenleyerek, huzurevi, sevgi evi ziyareti, çocuk şenlikleri ve birçok alanda faaliyet göstermekte.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bazı projelerini sizler için derledik göz atmayı unutma.

57. Alay Vefa Yürüyüşü

Bakanlık gençlerin kişisel ve sosyal gelişimi ile tarih bilincine katkıda bulunmak amacıyla her yıl 24-25 Nisan tarihlerinde, Çanakkale savaşlarında kahramanlıklarıyla destanlaşan 57. Piyade Alayı başta olmak üzere Çanakkale şehitlerini anmak ve gençlerin yaşadıkları illerden Çanakkale iline seyahat etmeleri, akranlarıyla tanışıp kaynaşmalarını sağlamak için “57. Alay Vefa Yürüyüşü” adlı projeyi gerçekleştirmektedir.

 

Gençlik Haftası

Gençlerin; sosyal kültürel, zihinsel, sportif ve sanatsal gelişimlerinde katkıda bulunmak, kendilerini ifade edebilen bireylerin ortaya çıkmasına yardımcı olmak, milli ve manevi değerlere saygılı, görev ve sorumluluk bilinci gelişmiş ve toplumla bütünlenmiş sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamak amacıyla 14-25 Mayıs tarihleri arasında Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftada 81 İlden gelen temsilci gençlerin Ankara’da buluşup, Bursa, İstanbul, Çanakkale ve Samsun’da temsilci genç programına katılmaktadır.

Damla Projesi

Gençlik ve Spor Bakanlığı faaliyetlerinden biri olan Damla projesi gönüllülük esaslı olup insan odaklı bir çalışmadır. Proje kapsamında gidilen illerde dezavantajlı aile, çocuk ve gençlerin hiçbir, din, dil ve etnik köken ayrımı yapmadan katılımcı gençlerle bir araya gelmesi; kültürel değerlerin karşılıklı aktarımı ile programın yürütüldüğü yörelerdeki insanlarla, katılımcı gençlerin hayata bakış açılarının olumlu yönde etkilenmesi amaçlanmaktadır. Damla projesinin her bir programı ülkemiz üniversitelerinde eğitim gören yerli ve uluslararası öğrencilerin oluşturduğu 40 kişilik ekiplerden oluşmaktadır. Bu ekipler projenin yürütüldüğü illerde dezavantajlı bölgelerde gönüllülük faaliyetleri yürütmektedir.

Gençlik Kampları

Gençlerin serbest zamanlarını çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş tesislerdir. Kamplara katılan gençlerin ulaşım konaklama ve yemek ihtiyaçlarını Gençlik ve Spor Bakanlığınca karşılanmakta ve gençlerden herhangi bir ücret alınmamaktadır. Gençlik kampları 12-15 yaş grupları için “Ücretsiz Deniz Kampları” 16-22 yaş grupları için “Ücretsiz Doğa Kampları” adı altında düzenlenmektedir.

Şehirler ve Kültürler

81 ilde düzenlenecek olan programlar ile 14-29 yaş grubu gençlerden özellikle kırsalda yaşayan ve dezavantajlı olanların tarihi ve kültürel yönden zengin çevre iller ile kendi il ve ilçelerini daha yakından tanımalarını, burada yaşayan akranları ile tanışmalarını ve gençler arasında diyaloğun arttırılmasına katkı sağlayacak bir hareketlilik projesidir. Proje günübirlik programlar halinde gerçekleşmektedir. Gençler gün içerisinde projeye katıldıktan sonra konaklama yapmadan yine aynı gün ikametgâhlarına geri dönecektir.

Gençlik ve Spor Bakanlığımızın başlıca büyük projeleri bunlardır. Bu projelerin yanı sıra Gençlik Merkezi Projelerinde ücretsiz kurslar, farklı alanlarda atölyeler, eğitimler düzenlenmektedir. Tematik Gençlik Kampları, Etkinlik ve Sosyal Faaliyetler, Gençlik Çalışmaları kapsamında da birçok proje gerçekleştirilmektedir. Daha fazla bilgiye bakanlığın web sitesinden veya gençlik merkezlerinden ulaşabilirsiniz.

Genç Yeşilay

Yaklaşık bir asırdır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay’ın öncü ekip dediği ve desteklerini her zaman yanında istediği bir yapılanmadır Genç Yeşilay. Gençler bağımlılık türlerinin ve bunları yaygınlaştıranların hedefinde. Bizler de bunun bilinciyle kendimizi ve arkadaşlarımızı her türlü zararlı alışkanlıktan korumak amacıyla üniversitelerde, meydanlarda, sporda, sanatta kısacası farkındalık oluşturmak için bizi görmek istediğiniz her yerdeyiz. Geleceğimizi bizden alacak bağımlılıkların farkındayız. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı Gençlik Eğitimleri, Proje Döngüsü Eğitimleri, Beden Dili ve Etkili İletişim Eğitimleri, Seminerler ve Gençlik Kampları gibi birçok etkinlik düzenlemektedir. Üniversitelerinizde bulunan Genç Yeşilay topluluklarına kayıt olarak etkinliklerden haberdar olabilirsiniz.

Genç Kızılay

Amacı gençlerimize dayanışma, yardımlaşma ve şefkat uygularını aşılamak; düşünce, dini dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin kardeşlik ve arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirmek; Atatürk ilkelerine bağlı, yurdunu ve milletini seven sağlıklı bir nesil yetiştirilmesine yardımcı olmak; Gönüllü Kızılaycılar kazanmak ve yetiştirmek; Kızı­laycılık ilkelerinin yurt ve dünya gençleri arasında yayılmasını sağlamak. Gençlerin de insan ızdırabının azaltılması yönündeki çalışmalara katılımını sağlamak olan Genç Kızılay, gençlik alanında sosyal sorumluluk projeleri, eğitimler, seminerler ve birçok çalışma gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Gençlik Kampları düzenlemektedir.