Değişim Programları
Değişim Programları
Merhaba Genç arkadaşım.Kampüse Hoş Geldin ailesi olarak, kafandaki soru işaretlerini gidermek için gece gündüz çalışıyoruz .
Tercih sonuçların açıklandı gideceğin şehir, üniversite ve okuyacağın bölüm artık belli.Sonuçların tekrardan senin için hayırlı olmasını diliyoruz.Üniversite sıralarına gelmek için çok emek ve çaba sarf ettin.Şimdi bu emek ve çabalarını üniversite yıllarında karşılığını görme zamanı.Daha önce ki yazımızda üniversiteyi kazanan adaylarımızın üniversite hayatlarını nasıl değerlendireceği ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmuştuk.Şimdiki yazımız ise belki üniversiteye gelmeden duyduğun ya da daha önce hiç duymadığınız ama üniversite sıralarında çok sık duyacağınız öğrenci değişim programları olan “Farabi, Mevlana, Work and Travel”olacak.Bu yazımız da bu değişim programları ile ilgili kafan da olan tüm soru işaretlerini gidermiş olacağız.Bize güven:).Erasmus programı nerde der gibi sorar gibisiniz.Kampüse Hoş Geldin ailesi olarak bu program hakkında da detaylı bilgileri Erasmus Programı yazımızda bulabilirsin.Şimdi merak edilen öğrenci değişim programlarımıza başlayalım.
Farabi Değişim Programı Nedir ?
Farabi Değişim Programı; üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan Türkiye’de yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.
Program kapsamında, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ederler.
Başvuru Şartları Nelerdir?
Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olması,
Ön Lisans, Lisans Öğrencilerinin Genel Not Ortalamasının(GANO) en az 2.0/4.0 olması
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerinin Genel Not Ortalamasının(GANO) en az 2.5/4.0 olması gerekir. (100’lük sistemdeki notların 4’lük sistemdeki karşılıklarında, bu konuya ilişkin YÖK kararları esas alınır.)
Programa Kimler Başvuramaz?
Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için programdan yararlanamazlar.
Öğrenci Değişimi Süresi Ne Kadardır?
Öğrenci değişimi süresi, en az bir en fazla iki yarıyılı kapsar.
Öğrenci Değişimi Ne Zaman İlan Edilir?
Yükseköğretim kurumları her bir yarıyıl için başvuru koşullarını içeren bir başvuru ilanı yayınlar. Birinci ilan 15 Mart, ikinci ilan ise 15 Ekim tarihinden önce yapılır. Bir sonraki yarıyılın değişim işlemleri, ilanın yayınlandığı yarıyıl bitmeden tamamlanır.
Öğrenci Değişim İlanlarını Nasıl Takip Edebilirim?
Yükseköğretim kurumları, yapmış oldukları Farabi Değişim Programı Protokollerini kendi İnternet sayfalarında ilan eder ve bu protokollerle belirlenmiş kontenjan dahilinde başvuru çağrısı yapar. Bu ilanlarda, başvuru koşulları, Farabi Değişim Programı öğrenim hareketliliği ve başvuru süreci hakkında bilgilere yer verilir.
Program Kapsamında Burs Verilir Mi?
Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız burs ödemesi yapılmaktadır.
Öğrenci Güz yarıyılı için 4 ay, Bahar yarıyılı için 4 ay olmak üzere toplam 8 ay burs alır.
Toplam burs tutarının %70’i, bir yarıyıl için 4 aylık, iki yarıyıl için 8 aylık süre boyunca aylıklar halinde öğrenci hesabına yatırılır.
Farabi Değişim Programından Kaç Defa Yararlanabilirim?
Öğrenciler her bir eğitim öğretim kademesinde birer defa Farabi Değişim Programı değişimine katılabilirler. Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir defa ve bir dönem burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilir.
Ağırlıklı Not Ortalaması Nasıl Hesaplanır?
Gidilecek yükseköğretim kurumu tamamen ya da kısmen yabancı dilde eğitim-öğretim yapıyor ise başvuruda bulunan öğrencinin not ortalamasının % 50’si ile yabancı dile ilişkin seviyesini gösteren yabancı dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak, her bir program için öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması sıralanarak seçim gerçekleştirilir.
Mevlana Değişim Programı Nedir?
Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır.
Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.
Mevlana Değişim Programına Kimler Katılabilir?
Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye’de ve YÖK tarafından tanınan yurtdışındaki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.
Ayrıca, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da Mevlana Değişim Programına katılabilirler.
Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması, ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olması ve yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 olması gerekmektedir.
%50 dil puanı + %50 not ortalaması ile katılım sağlanır.
Programa Katılan Öğrencinin Dönem Kaybı Olur Mu?
Mevlana Değişim Programına katılıp, Türkiye sınırları dışında başka bir ülkede eğitim gören öğrencinin yurt dışındaki yükseköğretim kurumunda almış olduğu ders ya da derslerin, Öğrenim Protokolü’nde hangi derslere denk sayılacağının açıkça belirlenmiş olması sebebiyle öğrenci ülkesine döndüğünde herhangi bir dönem kaybı yaşamaz.
Mevlana Değişim Programından Kaç Sefer ve Ne Kadar Süre İle Yararlanabilir?
Öğrenciler; Mevlana Değişim Programından en az bir, en fazla iki yarıyıl faydalanabilirler. Toplam değişim süresi 1 eğitim-öğretim yılını aşamaz.
Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca burslu Mevlana Değişim Programı öğrencisi olarak yalnız 1 kez faydalanabilirler.
Mevlana Değişim Programı Süresince Burslar!
Öğrencilerin öğrenim gördükleri süre içerisinde aldıkları diğerburslar ve krediler devam eder.
Öğrencilere ödenecek burs tutarı, öğrencilerin eğitimiçin gittikleri ülkenin ekonomik hayat standartları göz önünde bulundurularak hesaplanır.
Başvuru Süreci
Öğrenciler üniversitemizin Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisine internet adresinden ulaşabileceği gerekli formları eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurusunu gerçekleştirebilir.
*Work And Travel Programı Nedir ?*
Birçok üniversite öğrencisi, yaz ayları yaklaştığında Work And Travel yöntemiyle ABD’ye gitme planları yapmaya başlar. Work and Travel, bir yandan “travel” kısmıyla hayal edilen yerleri gezip görme, 3-4 ay boyunca orada yaşama imkanı sunarken diğer yandan da “work” kısmıyla maddi açıdan masrafsız bir plan olmasını sağlıyor. Yurt dışı seyahatinin dışında yabancı dilinizi geliştiren, sorumluluk bilinci kazandıran, inisiyatif almayı öğreten ve daha birçok sosyal becerinizin gelişmesini sağlayan bu köklü bir programdır.
Work and Travel, üniversite öğrencilerinin yaz tatilinde Amerika’ya gidip, turist gibi değil, oranın bir vatandaşı gibi yaşarken, bir yandan da çalışarak seyahat masraflarınızı karşılamanızı sağlayan bir programdır.
İşte çalışma karşılığında ne kadar ücret ödenmektedir ?
Amerika’da kaldığınız yaklaşık 4 ay boyunca çalıştığınız yerden ayda ortalama 1000-1500 dolar gelir elde edebiliyorsunuz.Bu para, idareli kullanıldığı sürece çalıştığınız süreçte geçim masraflarınızı rahatça karşılayıp, seyahat kısmı için birikim yapabilmenize İmkan sağlayabilmekte.
Program kapsamında nerelerde çalışabiliyorsunuz ?
Eğlence parklarından otellere kadar birçok alanda iş imkanı bulunuyor. Bu program sayesinde farklı meslekleri deneyimleme imkanı elde ediyorsunuz .
Çalışmak için dil önemli bir etken mi ?
Yapacağınız işi seçerken bireysel özelliklerinize uygun bir meslek seçmeniz önemli. Örneğin İngilizce seviyeniz yeterli değilse akıcı İngilizce konuşmanız gerekecek işleri seçmeyin.
Arkadaş grubu olarak başvuru yapmamız mümkün mü?
Grup olarak başvuru yapabilirsiniz. Örneğin 2 arkadaş birden aynı yere başvurmak istiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda başvurunuz birlikte değerlendirilir. Ya ikiniz birden kabul edilirsiniz ya da ikiniz de reddedilirsiniz.
Grup olarak başvuru yapabilirsiniz. Örneğin 2 arkadaş birden aynı yere başvurmak istiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda başvurunuz birlikte değerlendirilir. Ya ikiniz birden kabul edilirsiniz ya da ikiniz de reddedilirsiniz.
Gezmeye fırsatımız olacak mı?
Programın son haftalarında işiniz son bulduktan sonra gezmeye ayıracağınız birkaç hafta olacak. En keyifli zamanlarınızı o haftalarda geçirebilirsiniz. Bu süre için paranızı saklamaya çalışın, çok fazla gereksiz harcamalar yapmayın :)
Programa Erken başvurunun avantajları nelerdir ?
Work and Travel gün geçtikçe popülerliğini arttıran bir program. Bu sebepten erken başvuru yaparak daha çekici işlere ve bölgelere kabul olma ihtimalinizi bir hayli yükseğe taşıyabilirsiniz. Ayrıca masraflar da çok daha düşük olacak.
Çalışacağımız yeri seçme fırsatımız var mı?
Çalışacağınız eyaleti de kendiniz seçebiliyorsunuz. Genelde kıyı kesimlerde, California, New York gibi yerlerde çalışma hayali kurulur ama iç eyaletleri de gözardı etmeyin
Vize işlemleri çok sıkıntı teşkil etmekte mi ?
Önemli bir konu olan Vize işlemleri için endişelenmenize gerek yok. Work and Travel için vize ihtiyacı olanlara kolaylık sağlanıyor.
Değişim Programları ile ilgili yazdığımız yazının sonuna geldik.En yakın zamanda yeni bir alanla ilgili yazımızla karşınızda olacağız ...
Leave a Comment