Üniversiteli Olmak Ya Da Olmamak
Üniversiteli Olmak Ya Da Olmamak
Üniversiteli olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu mu? Bir bakalım.
Üniversitelerin açılmasına artık bir ay kaldı bu da demek oluyorki önünüzde yeni arkadaşlar edinmeniz, yeni derslerle tanışmanız, yeni bir şehirde yaşamanız ve yeni maceralara atılmanız için çok az bir süre kaldı. Tatilin son günlerine doğru iyice dinlenmenizi öneriyoruz. Uzun ve zorlu bir sınav sürecinden çıktıktan sonra öğrencilerin çoğu üniversiteye yerleşip rahatlama hayali kurar. Aslında üniversite eğitimi, lisede fragmanını gördüğümüz derslerden bir alanı seçip o konuda uzmanlaşmaktır. Peki bilinçli bir üniversite öğrencisi olmak için neler yapmalıyız?
Öncelikle her türlü alanda öğrenmeye ve gelişmeye çok hazırlıklı olun, fırsatların size gelmesini beklemeyin, siz fırsatların peşinde koşun. Bu fırsatlar kavramı çok geniş anlamlar barındırıyor fakat derin konulara girmeden önce üniversitede yapmanız gereken en önemli şeyi söylüyorum. Hazır mısınız?
Not ortalamanızı yüksek tutmak, yani derslerinize, sınavlarınıza programlı bir şekilde çalışmak. Bu konu gerçekten önemli çünkü ileride karşınıza çıkabilecek fırsatlara karşı sizi diğerlerinden hep bir adım önde tutacak ve destekçiniz olacak. Özellikle üniversite not ortalamanızı en çok etkileyen seneniz birinci sınıf bu yüzden şimdiden ders çalışmaya hazır olun. Bu durumun gözünüzü korkutmasına gerek yok çünkü üniversitede ders çalışmak inanın çok daha keyifli çünkü artık önünüzü görmek daha kolay ve sevdiğiniz, başarılı olduğunuz bir bölümde okuyorsanız her şey size keyif verecektir. Dersleriniz için düzenli not tutmanız veya not temin etmeniz de çok önemli çünkü gerçekten oturup sıkı bir şekilde çalışmadan dersleri geçmek gibi bir durum üniversite sıralarında oldukça imkansız. Üst sınıflardan arkadaş edinmeyi unutmayın (Kampüse Hoş Geldin ekibi bunun için var??) hocalarınızı tanımak ve çıkmış soruları temin etmek için en büyük destekçiler onlardır. Aynı zamanda dersleri dinlerken hocalarınızın eğitim tarzını da anlamaya çalışın, sizden ne istediklerini çözerseniz adapte olmanız kolaylaşır.
En önemli konulardan birisi de şudur, Üniversitenin bir yükseköğretim kurumu olduğunu unutmayın hayatınızın en verimli olduğu, hiç öyle gelmese bile en çok boş vaktinizin olduğu ve kafanızın en hızlı çalıştığı dönemindesiniz. Alanınız da uzmanlaşmak için kafa yorun; bol kitap okuyun, makaleler arkadaşınız olsun, okul kütüphanenize mutlaka sık sık gidin bütün imkanlarından faydalanın, sayısal alandaysanız proje ekiplerine katılın, sosyal bilimlerdeyseniz seminerlerden yararlanın yani bu içinde bulunduğunuz sürecin sizi geleceğe hazırladığını unutmayın. Konuya şöyle bakın. Uzun bir yola çıkıyor olsanız yanınıza evden eşya, yemek, su vb. alırsanız işiniz daha rahat olur. Her zaman yeteri kadar eşyayı insan vaktinde bagajına koyamaz ama yol üstünde pek çok markete rastlayabilir ve yine alışveriş yapar ama bu durum sadece ondan daha fazla zaman ve parayı eksiltir yoksa insan hep yoldadır ve ilerler. Bizler kendimizi ne kadar doldurursak vakti gelince işimize yarar. Örneğin, hava güzel olduğu zamanlarda yanınıza kar lastiği alırsanız hava şartları kötüleşirse bile yolda kalmazsınız. Bu kadar metafor ve tavsiyeden sonra biraz daha eğlenceli konulardan konuşalım. Kampüs'ün sosyalleşmek için biçilmez bir kaftan olduğuna emin olun. Ders çalışmak ve derslere girmekten arda kalan sürede kampüste neler yapılabilir onları konuşalım. Üniversitede dersler farklı blok ve saatlerde olduğu için gün içinde boş vakitleriniz olacaktır bu zaman dilimlerinde okulunda düzenlenen eğitim, sempozyum,seminer vb. varsa onlara katılım gösterebilirsin, kendi bölümünle ya da hobilerinle ilgili çeşitli üniversite kulüplerine üye olabilirsin, sivil toplum örgütleri ve derneklerde gönüllü çalışmalar gösterebilirsin ve çok samimi söylüyorum bunlardan en az birini mutlaka yapmalısın çünkü üniversite sadece derslerden ibaret değil senin her alanda kendini keşfetmeni sağlayacak bir yer. Ders dışında farklı konularda üniversite okurken çalışmalar yürütmen ileride meslek seçimini yaparken dolduracağın CV, Özgeçmiş dosyalarında seni farklı bir alana taşıyıp değer kazandıracaktır. Üniversite okurken Staj yapmak, part time iş bulmak, çeşitli organizasyonların, eğitimlerin içine katılmak her zaman artı puan olarak sana geri döner. Yine önemli bir konu Yabancı Dil ve yurt dışı programlarına katılmak bu konu ile ilgili daha detaylı bir yazımız gelecek, kampüsblog'dan bizi takip etmeye devam et. ?
Ayrıca yorum yazıp düşüncelerini bizimle paylaşabilirsin.
Yani arkadaşlar şunu hiçbir zaman unutmamalıyız bir iş için ne kadar çok uğraşır ve emek verirsek o kadar güzel sonuçlar ile karşılaşırız. Bu her zaman böyledir, zahmetsiz rahmet olmaz. Ve bizler her zaman kendimizi geliştirmeye ve ülkemize değer katmaya odaklı olmalıyız hep en iyisi olmayı ve yaptığımız işleri en iyi şekilde yapmayı görev edinmeliyiz. #TercihSenin genç kardeşim!
Leave a Comment